Sepsisi Önlemek “Elinizde”!

Her yıl 5 Mayıs gününü “Dünya El Hijyeni Günü” olarak kabul eden Dünya Sağlık Örgütü, bu yılki temayı sepsis olarak belirledi.

Bilindiği üzere sepsis, dünyada yılda 30 milyondan fazla bireyi etkilemekte ve 8 milyona yakın ölüme neden olmaktadır. Her türlü enfeksiyon (zatürree, idrar yolu enfeksiyonu, menenjit, grip, vb.) sepsise neden olabilir.

Sepsisle Mücadelede El Hijyeni Kritik Önemde!

Hayati risk taşıyan ve yoğun bakım ünitelerinde ölümlerin en önemli sebebi olan sepsise karşı mücadelede el hijyeni kritik önem taşımaktadır.

Enfeksiyonlar önlenerek ve sepsisle savaşarak her yıl 800 bin ölüm önlenebilir. Bunun için genel hijyen kurallarına uyulması, el hijyeni sağlanması, çocukluk ve erişkin aşılama programlarına uyulması önceliklidir.

Sepsise bağlı ölümlerin en az %10 – 15’i aşılama, hijyenik önlemler, erken tanıma ve hızlı tedavi yöntemleri ile önlenebilir. Hastane kaynaklı enfeksiyonları azaltmak için seferber olunmalıdır.

Hastane Enfeksiyonları Önlenebilir

DSÖ, sepsis gelişiminde risk faktörü olan sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonların son derece yaygın olmasına karşın önlenebilir olduğuna dikkat çekti. Bu noktada etkili el hijyeni önemli bir rol oynuyor. DSÖ, Dünya El Hijyeni Gününde kamuoyunun odak noktasının sağlık hizmetlerinde sepsisin önlenmesi üzerinde olduğunu açıkladı.

El Yıkamaya 5 Dakikanızı Ayırın!

DSÖ, sepsisle mücadelede el hijyeninin önemine dikkat çekmek amacıyla bir aksiyon planı oluşturdu. Sağlık kamuoyu paydaşlarına şu mesajlar verildi:

  • Sağlık çalışanları: “Sağlık hizmetlerinde sepsisi önlemek için ellerinizi temizlemek için 5 dakikanızı ayırın.”
  • Hastanelerin Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Sorumluları: “Sağlık hizmetlerinde sepsisi önlemek için el hijyenini teşvik eden bir şampiyon olun”.
  • Hastane Yöneticileri: “Sağlık hizmetlerinde sepsisi önleyin, el hijyeni hastanenizde bir kalite göstergesi haline getirin.”
  • Sağlık bakanlıkları: “2017 Dünya Sağlık Asamblesi (WHA) sepsis çözümünü uygulayın. El hijyenini sağlık bakım kalitesinin ulusal bir göstergesi haline getirin.”
  • Hasta hakları  örgütleri: “Sağlık hizmetlerinde sepsisi önlemek için 5 dakikada temiz eller isteyin.“

Sepsis Hakkında:

Sepsis halk arasında kan zehirlenmesi olarak bilinen bir durumdur. Herhangi ağır bir enfeksiyon varlığında vücudun enfeksiyona verdiği savaşın kontrolsüz bir hale gelerek, kişinin kendi organlarına hasar vermesi ile gerçekleşir. Tanınmaz ve acil tedavi edilmez ise birçok organın çalışmamasına ve ölüme neden olabilir.

Günümüzde kalın bağırsak ve meme kanserine bağlı ölümlerin toplamından daha fazla hasta sepsis nedeni ile ölmektedir. Sepsis, dünyada yılda 30 milyondan fazla bireyi etkilemekte ve 8 milyona yakın ölüme neden olmaktadır. Kurtulan hastalarda da engellilik, sakatlık gelişebilmektedir.

Sepsis tüm dünyada giderek artan bir tehdittir ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde sıklığı giderek artmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü Mayıs 2017’de sepsisin önlenmesi, tanınması ve tedavisini küresel bir öncelik olarak kabul etmiştir.

 

Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği Yönetim Kurulu

About author

-->