Sayfa bulunamadı – Türk Yoğun Bakım Uzmanları Derneği https://www.tuyud.org.tr TUYUD Sun, 24 Mar 2024 07:38:02 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.5 Vefat ve Başsağlığı https://www.tuyud.org.tr/vefat-ve-bassagligi-10/ Sun, 24 Mar 2024 07:37:59 +0000 https://www.tuyud.org.tr/?p=7661 Derneğimizin Değerli Üyesi Prof. Dr. Sema Turan’ın babası Celal Kultufan’ın vefatını derin üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesi başta olmak üzere tüm sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyoruz.

]]>
Yenilenen Yönetim Kurulu Hakkında https://www.tuyud.org.tr/yenilenen-yonetim-kurulu-hakkinda/ Wed, 20 Mar 2024 08:01:54 +0000 https://www.tuyud.org.tr/?p=7658 Değerli Meslektaşlarımız;

Son zamanlarda yaşadığımız süreç, derneğimiz için zorlu bir dönem olmuştur. Ancak, tüm anadallara eşit mesafede, hiçbir anadalı diğerinden üstün veya öncelikli görmeyen bir çatı derneği olarak, yoğun bakım biliminin geliştirilmesi ve yoğun bakıma gönül vermiş bizlerin özlük haklarının iyileştirilmesi için çalışmaya devam edeceğimizi bir kez daha belirtmek isteriz.

Bu süreçte, dernek yönetim kurulumuzda da bazı değişiklikler yaşanmıştır.  Türk Yoğun Bakım Uzmanları Deneğinin yenilenen yönetim kurulunu sizlere takdim ederiz:
Dr. Emel Eryüksel (Başkan), Dr. Melda Türkoğlu, Dr. Neriman Defne Altıntaş, Dr. Kürşat Gündoğan, Dr. İsmail Hakkı Akbudak, Dr. Şahin Temel, Dr. Recep Civan Yüksel, Dr. Kamil İnci ve Dr. Nazlıhan Boyacı Dündar.

Görevleri sona eren üyelerimize derneğimiz adına teşekkür ediyor, yeni yönetim kurulu üyelerimize başarılar diliyoruz. Saygılarımızla,

Türk Yoğun Bakım Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu

]]>
Kamuoyu Duyurusu https://www.tuyud.org.tr/kamuoyu-duyurusu-4/ Sat, 16 Mar 2024 21:41:39 +0000 https://www.tuyud.org.tr/?p=7651 Sosyal medyada, 14 Mart 2024 tarihinde kurulduğu ilan edilen Akut Dahiliye ve Dahiliye Yoğun Bakım Hekimleri Platformu ile ilgili olarak bazı yanlış anlaşılmalar oluşmuştur. Bu platform, Derneğimizin bir oluşumu değildir. Dolayısıyla, adı geçen platformun faaliyetleri veya yönetiminde herhangi bir rolümüz yoktur. Görüşleri, derneğimizin görüşlerini yansıtmamaktadır. Derneğimizin resmi iletişim kanalları dışında yapılan açıklamalar veya etkinlikler, Derneğimiz tarafından desteklenmemektedir.
Ayrıca, Türk Yoğun Bakım Uzmanları Derneği olarak, 20 yılı aşkın süredir yoğun bakım biliminin kurumsal yapısını geliştirmek ve güçlendirmek, yoğun bakım çalışanlarının eğitim ve deneyimlerine katkı sağlamak, farklı anadallardan eğitim alarak gelen ve yoğun bakımcı olmayı seçmiş meslektaşlarımızın özlük haklarını iyileştirmeyi misyon edinmiş bir ÇATI derneği olduğumuzu belirtmek isteriz. Tüm anadallara eşit mesafede, hiçbir anadalı diğerinden üstün veya öncelikli görmeyen bir yapıya sahibiz.
Kamuoyunun bu konuda doğru bilgilendirilmesi ve herhangi bir yanlış anlaşılmanın önüne geçilmesi amacıyla bu açıklamayı yapma gereği duyduk. TÜYUD olarak, tüm paydaşlarımıza ve kamuoyuna saygıyla bildiririz.

Dr. Emel Eryüksel
Türk Yoğun Bakım Uzmanları Derneği Başkanı

]]>
19. Kuruluş Yıl Dönümümüzü Kutluyoruz https://www.tuyud.org.tr/19-kurulus-yil-donumumuzu-kutluyoruz/ Thu, 07 Mar 2024 17:04:44 +0000 https://www.tuyud.org.tr/?p=7634 8 Mart 2024 itibariyle, derneğimizin kuruluşunun 19. yılını kutluyoruz. Her geçen yıl büyüdüğümüz, güç kazandığımız, mücadele alanlarını genişlettiğimiz ve başarılarıyla gururlandığımız TÜYUD, yoğun bakım biliminin aydınlık geleceği için umutla ve inançla çalışmaktadır.

Dünya Kadınlar Günü olarak kabul edilen 8 Mart’ın değerini teslim ederek; eğitimde, çalışma hayatında kadınların daha fazla yer alması gerektiği bilgisiyle faaliyet gösteren TÜYUD, kuruluşundan bu yana yönetim kadrolarında ağırlıklı olarak kadın adayları seçmenin ve kadınlara görev vermenin gururunu taşımaktadır.

Ülkemizde yoğun bakım alanının oluşumu ve gelişimine katkıda bulunmayı, yoğun bakımlarda multidisipliner yapıyı korumayı ve uluslararası alanda ülkemizin sesi olabilmeyi hedefleyen TÜYUD, her geçen gün büyüyen yapısıyla branşının çatı derneğidir. Bu sorumluluğun bilinciyle, yoğun bakım bilimini daha ileriye taşımak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

Nice yılları sağlık ve mutlulukla kutlamak dileğiyle,

Türk Yoğun Bakım Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu

]]>
Vefat ve Başsağlığı https://www.tuyud.org.tr/vefat-ve-bassagligi-9/ Tue, 20 Feb 2024 08:02:04 +0000 https://www.tuyud.org.tr/?p=7631 Derneğimizin Değerli Üyesi, SBÜ Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Yoğun Bakım Bilim Dalı Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Gürhan Taşkın’ın babası Osman Taşkın’ın vefatını derin üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz.
Cenaze merasimi, 20 Şubat 2024, Salı günü Muğla Yatağan Ebubekir Camii (yukarı camii)’nde kılınacak öğle namazının ardından Yatağan Asri Mezarlığında yapılacaktır.
Merhuma Allah’tan rahmet, ailesi başta olmak üzere tüm sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyoruz.

]]>
ESCMID | Bağışıklık Sistemi Baskılı Hastalar ve Sepsis Kursu https://www.tuyud.org.tr/escmid-bagisiklik-sistemi-baskili-hastalar-ve-sepsis-kursu/ Wed, 14 Feb 2024 08:20:23 +0000 https://www.tuyud.org.tr/?p=7625 Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Derneği (ESCMID) tarafından düzenlenecek olan “Bağışıklık Sistemi Baskılı Hastalar ve Sepsis” konulu uluslararası  kurs 18-19 Mayıs 2024 tarihleri arasında Antalya gerçekleştirilecektir.

Program için tıklayınız.

]]>
Yoğun Bakıma 7. Ana Dalın Eklenmesinin Sakıncaları https://www.tuyud.org.tr/yogun-bakima-7-ana-dalin-eklenmesinin-sakincalari/ Tue, 13 Feb 2024 07:32:28 +0000 https://www.tuyud.org.tr/?p=7621 Yoğun bakım yan dalına 7. bir ana dal olarak acil tıbbın eklenmesini içeren ‘‘Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’’ TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu tarafından 8 Şubat 2023 tarihinde onaylanmıştır. Daha önce defalarca vurguladığımız gibi 7. ana dala yoğun bakım yan dalı tanımlanması hayli sakıncalı ve endişe vericidir.

Yoğun bakım 2002 yılında ilk olarak Tüzük ile ihdas edilmiş ve yoğun bakım yan dal eğitimi başlamıştır. Tüzüğe açılan dava sonucu tüzüğün iptali ile 2011 yılında Kanun ile 6 anabilim dalı (anesteziyoloji ve reanimasyon, iç hastalıkları, göğüs hastalıkları, genel cerrahi, nöroloji, enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji) üzerine yan dal olarak kabul edilmiştir. O dönemde Derneğimiz olarak 6 ana dalın çok fazla olduğunu, bu 6 ana dal içerisinde bazı ana dal derneklerinin bunu istemediğini, eğitim standardizasyonunun sağlanmasının çok güç olacağını yetkililere ilettik. Nitekim enfeksiyon hastalıkları dernekleri ve nöroloji derneği yoğun bakım yan dalını istemedikleri yönünde görüş bildirmişlerdir. Bu dönemde Türk Acil Tıp Derneği de acil tıbbın yoğun bakımdan çok farklı olması nedeni ile bu ana dallar içerisinde yer almaması yönünde görüş bildirmiştir. Ancak, o dönemdeki siyasi irade 6 ana dal olarak belirlemiştir. Yeni ihdas edilen bir yan dal olması nedeni ile o dönemde yoğun bakım alanında hizmet, eğitim ve akademik çalışmalarını yürütmüş olan ilgili ana dal uzmanlarına diploma verilmiştir. 2012 yılında 6 ana dal kökenli yoğun bakım eğiticilerini içeren protokollü eğitim sistemi ve yoğun bakım yan dal uzmanlık sınavı ile uzmanlık eğitimi başlatılmıştır. Ancak maalesef bu süreç içerisinde yoğun bakım uzmanlık diploması alamayan ilgili ana dal hekimlerine, 2 kez daha, ek sınav hakkı tanınmaya çalışılmıştır. Yoğun bakım branşına yapılan bu haksız 2 müdahale, 3 yıl yan dal eğitimi ve sonrasında zorunlu hizmet ile uzman olanların ve uzmanlık eğitimi devam eden yoğun bakım asistanlarının kendi branşlarından kopmasına ve motivasyon kaybına yol açmıştır. Bunların yanında yoğun bakım uzmanlarına zorunlu hizmet atamalarında yoğun bakım ünitelerinde görev verilmemesi veya tek başına sürekli çalışmaya zorlanmaları, zor bir branş olması yanında diğer yan dalların özlük haklarına sahip olmamaları, ancak buna rağmen diğer yan dalları etkileyen olumsuzluklara sahip olmaları, hiçbir standardizasyonu olmayan, her kurumda çoğu kağıt üzerinde farklı şekillerde yürütülen, sahada çok ciddi sorunlara yol açan protokollü eğitim sistemi gibi nedenlerle yoğun bakım branşı tercih edilmemeye başlamıştır.

Tüm bu süreçler sonunda toplamda 700’ün üzerinde yoğun bakım uzmanı bulunmaktadır ve mevzuat gereği yoğun bakım uzmanı olmayan kurumlarda ilgili ana dal hekimleri ve asistanları çalışmaktadır. Dolayısıyla yoğun bakım ünitelerinde hekim sıkıntısı yaşanmamaktadır ve hatta pandemi ve deprem dönemlerinde eksiklik yaşanmamıştır. Daha doğrusu, yoğun bakım branşında uzman eksikliği sorunu diğer ana dal (acil tıp dahil) veya yan dallardan farklı değildir.

Kanun tasarısına fayda ve gereklilik gerekçeleri ile eklenen bu kararın fayda ve gerekliliği olmayıp sakıncaları ise aşağıda sıralanmaktadır:

  • Bir yan dal uzmanlık branşının bu kadar çok sayıda ana dal ile ilişkili olması eğitim ve hizmet standardizasyonu için sakıncalıdır. Acil tıptan bağımsız olarak yoğun bakım yan dalı ile ilgili ana dalların sayısının başka branşlarda olmadığı kadar artırılması bu standardizasyonu daha da bozacaktır. Sekizinci ve daha çok sayıda ana dalın taleplerinin de önü açılacaktır.
  • Yoğun bakım branşına başka branşlarda olmadığı kadar mevzuatsal müdahaleler yapılması diğer ilgili ana dalların uzmanlarının ve asistanlarının yoğun bakıma ilgisini ve tercihini azaltmakta, endişesini artırmaktadır. Örneğin 10 yan dalı olan iç hastalıkları branşı uzman ve asistanları yoğun bakımı isteseler de bunca sorunları olan çok sayıda ana dal ile protokollü eğitimi olan bir branşı tercih etmemektedirler. Mevcut yoğun bakım uzmanları ile yoğun bakım ve yoğun bakımı tercih etmek isteyen ana dal asistanlarında yeniden bir grup hekime kısa yoldan yoğun bakım diploması verilecek endişesi uyandırmıştır.  
  • Her oluşturulan yeni branş veya düzenleme mevcut sorunların üzerine eklenerek artan farklı sorunlara neden olmaktadır. Örneğin, acil tıplarda 3. basamak yoğun bakım ünitelerinin açılmasına yol açacaktır ki, bu durum kaynak israfı olup, Türkiye’de çok sayıda olan yoğun bakım ünite tipi sayısını ve bunlar için gerekli ekip-ekipman ihtiyacını artıracaktır. Ayrıca, günümüzde çok sayıda kronik soruna sahip yoğun bakım hastalarının acil servislerde oluşturulan yoğun bakım ünitelerinde izlenmeleri de sakıncalıdır. Hastaların hangi yoğun bakıma yatırılacağı karmaşası artacaktır.         
  • Acil tıp ana dal asistan kadrolarının da %40’ı boş kalmaktadır ve uzman eksikliği acillerde pratisyenlerle karşılanmaktadır. Bir kısım acil tıp uzmanları yoğun bakıma geçerse, acillerde uzmanlar kalmayabilecektir. Yoğun bakım uzman eksikliği diğer ana dal uzmanları ile kapatılabilirken, acil tıp uzman eksiği pratisyenlerle kapatılabilmektedir ki bu durum gerek hekimler gerek hastalar için uygun olmayacaktır. Ayrıca, mevzuat gereği yoğun bakım uzmanı olmayan veya eksik olan yerlerde ilgili ana dal uzmanlarının yoğun bakım ünitelerinde çalışması gerekmektedir. Dolayısıyla, acil tıp uzmanları da diğer 6 ana dal gibi yoğun bakım ünitelerinde çalışmak zorunda kalacaklardır. Ayrıca, diğer ana dallarda olduğu gibi acil tıp ana dal eğitimi içerisinde 2 ay yoğun bakım zorunlu rotasyonu olacaktır. Tüm bu nedenlerle acil servislerde uzman ve asistan eksikliği yaşanacaktır.
  • Alınan bu kararın gerekçelerinden biri acillerde yatan hastalar için yoğun bakım yatağı olmadığı ya da bulunamadığıdır ki, bu husus doğru değildir. Bunun önemli nedenlerinden biri çok sayıda cerrahi ve dahili branş yoğun bakım üniteleri vardır ve acillerde bekleyen hastalar bu ünitelere yatırılamamaktadır. Ayrıca, acillerde ve yoğun bakım ünitelerinde bekleyen hastaların çok büyük kısmı bakım hastalarıdır ve bu hastalar için farklı çözümler oluşturulmalıdır. Yoğun bakım ünitelerinde yatan hastaların da yarısı yoğun bakım üniteleri için uygun olmayan hastalardır. Yatak, ünite, branş sayısını artırmak çözüm değildir. Önemli olan mevcut sorunları çözerek uygun organizasyonu sağlamaktır. 
  • Acil tıp müfredatında ve pratiğinde yer alan girişimsel işlemlerin yoğun bakıma benzer olduğu iddia edilmektedir ki, girişimsel işlemler pek çok cerrahi branş tarafından da yapılmaktadır. Hatta, örneğin entübasyon paramedikler tarafından dahi yapılmaktadır. Bu maalesef yoğun bakım branşının ne olduğunun tam olarak bilinmemesinden ve yoğun bakım bilim dalını salt girişimsel işlemlere indirgemekten kaynaklanmaktadır.
  • Acil tıp üzerine yoğun bakım yan dalının Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) de olduğu ifade edilmektedir. ABD’de örneğin kadın-doğum uzmanları da yoğun bakım yan dalı yapabilirler, ancak ABD’de kadın-doğum yoğun bakımı oluşturulamaz. Yoğun bakımlar sadece dahili, cerrahi ve nöro gibi çeşitlere ayrılabilir. Ayrıca, ABD yetkinliklerin, karne ve portfolyoların çok yakın takip edildiği, yeterlilik sınavlarının, akreditasyon programlarının  olduğu ve eğitimin çok iyi standardize edildiği bir ülkedir. ABD’de protokollü eğitim adı altında kağıt üzerinde bir sistem bulunmamaktadır. ABD’de kardiyoloji, göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları halen iç hastalıklarının yan dalıdır.
  • Türkiye uzmanlık eğitimi açısından daha çok Avrupa’ya benzemektedir ki Avrupa’da acil tıp anabilim dalı olan ülkelerde acil tıbbın yoğun bakım yan dalı yoktur. Hatta bazı ülkelerde (örneğin Almanya, Avusturya, vs) acil tıp ana dalı da yoktur. UEMS’e göre erişkin yoğun bakım her ülkede farklılık arz etmekle birlikte Avrupa’da anesteziyoloji, iç hastalıkları, göğüs hastalıkları, kardiyoloji, kalp cerrahisi, nöroloji, nöroşirurji, genel cerrahi (https://ebicm.esicm.org/membership/) ile ilgilidir. Dolayısıyla, acil tıp üzerine yoğun bakım branşının denkliği Avrupa’da bulunmamaktadır. 
  • Acil tıbba yoğun bakım yan dal hakkı verilmesi, ileride yoğun bakım üniteleri bulunan kalp cerrahisi, nöroşirurji ve kardiyoloji gibi branşlara da emsal teşkil edecektir ki, 10 branş üzerine yoğun bakım yan dalı karmaşayı iyice artıracaktır. 

Açıkladığımız sakıncalar nedeni ile ülkemiz yoğun bakım bilimi, akademik gelişimi ve hasta hizmeti noktasında derin endişelerimizi kamuoyu ile bir kez daha paylaşmak istiyoruz.

Saygılarımızla,

TÜYUD Yönetim Kurulu

]]>
Yoğun Bakıma Yapılan Endişe Verici Müdahale ve Süreç ile İlgili Açıklama https://www.tuyud.org.tr/yogun-bakima-yapilan-endise-verici-mudahale-ve-surec-ile-ilgili-aciklama/ Tue, 13 Feb 2024 07:27:22 +0000 https://www.tuyud.org.tr/?p=7617 Yoğun bakım yan dalı geçtiğimiz hafta yeni bir müdahale ile karşı karşıya kalmış ve TBMM’de çıkarılan Kanun ile 7. bir ana dal olarak acil tıp ana dalına da tanımlanmıştır. Bu kararın alınmaması için gerek Sağlık Bakanlığı gerekse TBMM’de dernek olarak yoğun çaba sarf etmiş olduğumuzu; ancak maalesef görüş ve önerilerimizin ilgililerin kararını etkilemediğini üzülerek sizlerle paylaşıyoruz.

Bu karar birkaç yıl önce Derneğimizin yoğun çabaları ile engellenmişti. Yaşanılan son süreç 2023 Aralık ayında Sağlık Bakanlığı Tıpta Uzmanlık Eğitimi Daire Başkanlığı tarafından Tıpta Uzmanlık Kurulu-Yoğun Bakım Müfredat Komisyonuna  Türkiye Acil Tıp Vakfı (TATV) tarafından yazılmış “acil tıp ana dalına yoğun bakım yan dal uzmanlık sınavına girme hakkı verilmesi” konulu yazıyı göndermesi ve görüş istemesi ile başlamıştır. Ancak komisyon tarafından oybirliği ile alınan ve iletilen gerekçeli olumsuz görüşün Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından dikkate alınmayarak acil tıp ana dalına yoğun bakım yan dal uzmanlık sınavına girme hakkı verilmesi konusunda tavsiye kararı verdiğini 29 Aralık 2023 tarihinde Türk Yoğun Bakım Uzmanları Derneği (TÜYUD) Yönetim Kurulu Üyeleri olarak sosyal medyadan öğrendik.

Türkiye’deki yoğun bakım ve yoğun bakım ile ilgili ana dal uzmanlık derneklerinin de görüşlerine başvurulmadan, birkaç gün içerisinde böyle majör bir kararın verilmesinin yoğun bakım uzmanlık alanı yanında acil tıp ve ülkemiz için olumsuz bir gelişme olduğunu ve yıllardır bu alanda sahada emek, hizmet, eğitim ve araştırma faaliyetlerini yürüten yoğun bakım uzmanlarının, TUK-Yoğun Bakım Müfredat Komisyonu üyelerinin emeklerinin ve uzmanlaşmış bilginin dikkate alınmadığını düşündüğümüzü değerli kamuoyu ve yetkililerle paylaştık. Hatta TUK-Yoğun Bakım Müfredat Komisyonu ve aynı zamanda dernek yönetim kurulu üyeleri Prof. Dr. Arzu Topeli İskit, Prof. Dr. N.Defne Altıntaş ve Prof. Dr. Melda Türkoğlu görüşleri ve endişeleri dikkate alınmadığı için TUK-Yoğun Bakım Müfredat Komisyonu üyeliğinden istifa etmek durumunda kalmışlardır.

Derneğimiz, gerekçeli karar bir yana kararın resmi olarak dahi açıklanmaması nedeniyle TUK’a ve CİMER’e yazılı başvurularda bulunmuş, karar metnine ulaşmaya çalışmıştır. Maalesef, tüm bu çabalarımız TUK’un tavsiye kararının gerekçelerini öğrenmemiz için yeterli olmamıştır. Ayrıca, bu süreç içerisinde Derneğimiz Sağlık Bakanı ve Sağlık Hizmetleri Genel Müdüründen randevu talep etmiş ancak randevu verilmemiştir. Dernek yönetim kurulu olarak kamuoyu duyuruları ve dilekçeler ile karar verici organlara, yoğun bakım alanına 7. ana dalın tanımlanması konusundaki sakıncaları ve doğuracağı geri dönüşümsüz zararları iletmeye çalıştık.

Ancak tüm çaba ve uğraşlarımıza rağmen çok kısa bir süre sonra 5 Şubat 2023 tarihinde ilgili maddenin torba kanun teklifi olarak TBMM’de görüşüleceğini öğrendik. Dernek yönetim kurulumuz, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyeleri ile görüşmüş ve maddenin çekilerek ilgili tüm tarafların uzmanlık derneklerinin uzlaşısı ile karar verilmesi ya da maddelere eklemeler yapılmasını (12 yıldır devam eden resmi yan dal eğitimi ve zorunlu hizmet süreci var iken, mevcut acil tıp uzman ve öğretim üyelerine kesinlikle yoğun bakım diploması verilmemesi, 3 yıl yan dal eğitimi ve zorunlu hizmet olacağı vurgusunun yapılması, acillerde 3. basamak yoğun bakım üniteleri açılmaması gibi)  talep etmiştir.

Yine çok kısa bir süre sonra 8 Şubat 2023 tarihinde TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu torba yasayı görüşmek üzere toplanmıştır. Dernek önceki başkanlarından ve yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Melda Türkoğlu tarafından komisyonda Türk yoğun bakım bilimi, yoğun bakım uzmanları ve eğitimleri ilgili düzenlemenin doğuracağı geri dönüşümsüz zararları ve endişelerimiz dile getirilmiş olmasına rağmen komisyon kanun kabul edilmiştir.

Bu karar onlarca eğitim ve hizmet sorununun yaşandığı, Dünyada çok önemli bir bilim alanı ve branş olan yoğun bakım uzmanlık alanı için çok olumsuz bir gelişme olmuştur. Maalesef, acil tıp uzmanları da bu sorunlara dahil olacaklar, yoğun bakım uzmanı sayısı artmayacak ve hasta hizmet ile eğitim kalitesi olumsuz etkilenecektir. Bu nedenle kanunun iptali için gereğinin yapılması ve zararlarının en aza indirilmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir. 

Türk Yoğun Bakım Camiamızın bilgilerine saygılarımızla sunarız.

TÜYUD Yönetim Kurulu

]]>
Acil Tıp Anabilim Dalına Yoğun Bakım Yan Dal Hakkı Tanınması ile İlgili Kamuoyu Duyurusu https://www.tuyud.org.tr/kamuoyu-bildirisi/ Thu, 08 Feb 2024 09:35:43 +0000 https://www.tuyud.org.tr/?p=7598 Bilindiği üzere acil tıp anabilim dalına yoğun bakım yan dal hakkı tanınması ile ilgili Tıpta Uzmanlık Kurulu (TUK) tavsiye kararı almıştı. Bu karar derneğimiz dahil herhangi bir yoğun bakım veya yoğun bakım ile ilgili ana dal derneğinin görüşüne başvurmadan ve TUK tarafından TUK-Yoğun Bakım Müfredat Komiyonunun görüşü sorulmasına ve Komisyonun oybirliği ile olumsuz görüş vermesine rağmen alınmıştı.

Henüz TUK, ilgili kararını ve gerekçelerini resmi olarak açıklamadan (dernek olarak bunu resmi yollarla talep etmemize rağmen), maalesef bu hafta başında apar topar kanun teklifi olarak konu TBMM’ye sunulmuştur.

Dernek yönetim kurulu olarak gerek bakanlık, gerek siyasi partiler ve milletvekilleri düzeyinde bu kararın sakıncalarını ve onaylanması halinde yoğun bakım uzmanları ve Türk yoğun bakım bilimi açısından yaratacağı karmaşa ve geri dönüşümsüz zararları yoğun bir çaba ile anlatmaya çalıştık.

Bugün kanun teklifi mecliste sağlık komisyonunda görüşülecek. Dernek yönetim kurulu olarak biz de iki gündür mecliste nöbetteyiz ve komisyona girip yoğun bakım uzmanlarının ve Türk Yoğun Bakım biliminin geleceğini olumsuz etkileyecek her türlü kararın karşısında olmaya çalışıyoruz. Yoğun bakım camiamızın ve çok kıymetli üyelerimizin bilgilerine saygılarımızla sunarız.

Türk Yoğun Bakım Uzmanları Derneği (TÜYUD) Yönetim Kurulu

]]>
Sağlıkta Şiddet Ne Zaman Son Bulacak? https://www.tuyud.org.tr/saglikta-siddet-ne-zaman-son-bulacak/ Wed, 07 Feb 2024 07:44:24 +0000 https://www.tuyud.org.tr/?p=7581 Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi yoğun bakım ünitesinde iç hastalıkları araştırma görevlisi kadın doktor meslektaşımız, ileri yaşta, son dönem kanser hastası ve çoklu organ yetmezliği olan bir hastanın vefat haberini verir iken hasta yakını bir erkek tarafından yüzüne yumruk darbeleri ile insanlık dışı hain bir saldırıya maruz kaldı.
Yaşamının sonuna gelmiş olan hastaların yoğun bakım ünitelerinde yatışları uygun olmayıp bu hastaların bakım ünitelerinde izlemleri uygun iken gelişmiş bir yoğun bakım ünitesinde yoğun ve yorucu bir hizmet sunumu neticesinde hekimimize yönelik saldırı, başta kendisi, ailesi, birlikte çalıştığı meslektaşları, yoğun bakım camiası ve tüm sağlık çalışanlarını derinden etkilemiştir.
Genç meslektaşımızın mesleki motivasyonunu ömür boyu etkileyecek bu gibi olayların son bulacağına yönelik umutlarımız tükenmektedir.
Değerli meslektaşımıza acil şifalar dilerken, Yetkililerden başta sağlıkta şiddet olmak üzere özellikle branşımız Yoğun Bakımı da ilgilendiren nitelikli sağlık hizmet sunumu, uzmanlık eğitimleri, çalışanların motivasyonu gibi konularda bizzat yaşadığımız çok önemli sorunlara yönelik, sahada çalışan tecrübeli uzmanların görüşleri alınarak daha detaylı ve kapsamlı planlamalar ile gerekli iyileştirmelerin yapılmasını diliyoruz.
Sağlıkta şiddet kabul edilemez!

 

 

]]>